Onderwerpen > Juridisch > Maatregel door eigenrisicodrager ZW: zorg voor een goede administratie

Maatregel door eigenrisicodrager ZW: zorg voor een goede administratie

23 december 2021 Geschreven door: Stéphanie Heijtlager

Als een Ziektewetgerechtigde zich niet aan zijn verplichtingen houdt – bijvoorbeeld bereikbaar zijn voor de uitvoerder van de Ziektewet (UWV of eigenrisicodrager) – dan kan een maatregel worden opgelegd. Als de uitvoerder van de Ziektewet een eigenrisicodrager is, dan moet de eigenrisicodrager de voorgestelde maatregel wel eerst aan het UWV voorleggen, zij mogen dit niet eigenhandig doen. Als het UWV met de eigenrisicodrager aanleiding ziet om een maatregel op te leggen, dan kan dit leiden tot een blijvende of tijdelijke, gehele of gedeeltelijke weigering van de Ziektewetuitkering.

Aan het verzoek tot het opleggen van een maatregel moeten (door de eigenrisicodrager) wel feiten en omstandigheden ten grondslag gelegd worden die een eventueel op te leggen maatregel kunnen dragen. In de regel zal het UWV daar niet te hoge eisen aan stellen, maar als achteraf blijkt dat de dossiervorming met betrekking tot de feiten en omstandigheden niet op orde is, dan kan dit tot problemen leiden (ook voor het UWV).

Zo ook in deze kwestie waar de rechtbank Den Haag op 19 november 2021 uitspraak heeft gedaan.

Benadelingshandeling?

Het gaat in deze kwestie om een werknemer die met zijn werkgever een beëindigingsovereenkomst heeft gesloten, waarin partijen hebben afgesproken dat de arbeidsovereenkomst per 20 mei 2018 zal eindigen. Voor de einddatum heeft de werknemer zich bij zijn voormalig werkgever ziekgemeld. De werkgever is eigenrisicodrager voor de Ziektewet en heeft dit risico verzekerd bij Aon. Omdat Aon geen contact krijgt met de zieke ex-werknemer, heeft Aon het UWV verzocht de betaling van de Ziektewetuitkering te weigeren. Op 6 februari 2020 heeft de zieke ex-werknemer zich vervolgens bij het UWV ziek gemeld, waarna het UWV per 19 februari 2020 een Ziektewetuitkering heeft toegekend (maar niets heeft betaald) aan de ex-werknemer. Omdat de werkgever eigenrisicodrager is, heeft het UWV bij brief van 24 februari 2020 aan de ex-werkgever laten weten dat zij de ziekmelding (alsnog) in behandeling moeten nemen.

Het UWV heeft vervolgens geweigerd een Ziektewetuitkering aan de ex-werknemer toe te kennen, omdat (zoals de eigenrisicodrager eerder al had aangegeven) sprake is van een benadelingshandeling (artikel 45 eerste lid ZW). Het bezwaar van de ex-werknemer tegen deze weigering wordt ongegrond verklaard. De werknemer stelt vervolgens beroep in bij de bestuursrechter. In beroep voert de ex-werknemer aan dat de ex-werkgever/Aon nooit contact met hem heeft opgenomen. De ex-werkgever/Aon zou echter meerdere brieven hebben verstuurd, getracht hebben telefonisch contact te krijgen en ook diverse e-mails aan de ex-werknemer hebben verstuurd.

Bewijs

De rechtbank vindt het echter niet aannemelijk dat er door de eigenrisicodrager diverse malen geprobeerd is contact te krijgen met de ex-werknemer. De brieven die zouden zijn verstuurd, zijn niet aangetekend verzonden (en daar is dus geen verzendbewijs van), er zijn geen e-mails overgelegd die aan de ex-werknemer zouden zijn gestuurd. Ook blijkt het telefoonnummer, dat door Aon is benoemd ter onderbouwing van de benadelingshandeling, al geruime tijd niet meer in gebruik te zijn… (niet heel geloofwaardig dus). Op basis hiervan komt de rechtbank tot conclusie dat geen sprake is van een benadelingshandeling, althans dit wordt niet onderbouwd met bewijs, en dat het UWV om die reden moet onderzoeken of de ex-werknemer per 21 mei 2018 recht had op een Ziektewetuitkering.

Omdat de eigenrisicodrager niet kan bewijzen dat zij geprobeerd heeft contact te krijgen met de ex-werknemer, moet het UWV alsnog onderzoeken of de ex-werknemer mogelijk aanspraak had op een Ziektewetuitkering. De eigenrisicodrager in deze kwestie had zijn schaapjes niet op het droge. Dat is zonde. Potentieel gevolg: ondanks dat mogelijk sprake was van een benadelingshandeling, kan deze ex-werknemer mogelijk alsnog met terugwerkende kracht aanspraak maken op een volledige Ziektewetuitkering….

Belangrijke les voor de eigenrisicodrager voor de Ziektewet: stuur belangrijke correspondentie per aangetekende post én zorg dat ook de rest van je dossier op orde is.

Gerelateerde artikelen